Mafini,Kuglofi,Štrudle i Savijače

     
   Štrudle i Savijače

Štrudle u mojoj kuhinji zauzimaju počasno mesto.Posebno ona sa makom.
Mišljenja sam da ako želite da napravite dooobru štrudlu sa makom, treba podosta iskustva, inačače ćete umesto štrudle dobiti obični lebac...:)

Recepti su ovde:

Makovnjača i Orehnjača
Štrudla sa slatkim sirom 
Bačka Štrudla-Savijača 
Griz Štrudla od Višanja 
Štrudla sa Groždjem 
Savijača sa višnjama
Brza Orehnjaca/Brza strudla


 Kugloff

 Niko sa sigurnošću ne zna kada i gde tačno je nastao kuglof. Jedino što sa sigurnošću možemo reći da je to najstariji modelirani kolač. Svojataju ga i Nemci i Francuzi i Italijani i Austrijanci. Svi tvrde da je njihov.


Danas Alzas pripada Francuskoj, a u prošlosti ta prelepa pokrajina prelazila je naizmenično iz vlasništva Francuske u vlasništvo Nemačke i obrnuto.

Još uvek je kuglof tradicionalni kolač u Alzasu i pravi se sa suvim groždjicama.
Sama reč kuglof francuskog je porekla. Služio se isključivo na dvorovima širom Evrope i samo izuzetno bogata, privilegovana manjina mogla je sebi da ga priušti sve do početka XX veka.

Preuzeto sa bloga Karlovačkog Kuglofa.


 Ovo su fotografije nekih od najpopularnijih recepata za kugloff.


Za recepte kliknite ovde.


                        










                                                 





Mafini 


Naziv "Muffin" potice od Francuske reci"moufflet",u znacenju softani,meki hleb.
Osnovni recept uvek sadrzi brasno,secer,prasak za pecivo,jaja,puter i mleko(jogurt ili slatku pavlaku).
Ostali dodaci kao sto je voce,cokolada,lesnici,zacini,vanila..daje mafinima poseban ukus.
Od gore mafine mozete ukrasiti cokoladnim ili karamel topingom ili glazurom od secera.
Da bi se pripremio mafin,treba vam par minuta i dve posude.Jedna ,da bi sjedinili sve "suve" sastojke-brasno,secer,orahe....A druga posuda za "mokre" sastojke-jaja,mleko,jogurt,ulje.....
Na kraju sve sastojke zajedno sjedinite,ali vrlo vazna stvar u njihovoj pripremi je da ih ne treba previse mutiti-izradjivati mikserom.Dovoljno je samo lagano sjedinjavanje sastojaka kulinarskom zicom.

Cak i ako ne mozete da razbijete sitne,malene grudvice-najcesce od putera,ne brinite one ce nestati tokom pecenja.
Mafini se peku u malim modlama,specijalno napravljenim za njih,mozete ih peci i u papirnatim korpicama,prethodno stavljene u pleh modle,Peku se oko 20 min.
Recepti su ovde:
23.Čokoladno Čokoladni mafini-Trešnjin Cvet
24. Mafini sa malinama i kokosom
25. Čokoladni mafini sa kremom od malina

SAVIJAČE
Uf ko ih još ne voli, domaće sa voćem i prezlom, ovakve ili onakve....

7 коментара:

  1. Recepti su dobri ali je tesko ponovo naci recept na stranici sto me jako frustrira i razmisljam da vise ne dolazim na ovu stranicu.

    ОдговориИзбриши
  2. Ova stranica je još u radu.Ali ako vas To sa nalaženjem recepata frustrira?! Pa vi "ondak, ne mojte dolaziti, moliću fino".....:)

    ОдговориИзбриши
  3. haha, lep, vickast odgovor, prelep blog i fina kuvarica :-)
    svaka cast

    ОдговориИзбриши
  4. sve izgleda vrlo, vrlo ukusno!

    ОдговориИзбриши