Dezert, Palačinke i Sladoled

Neznam da li postoji nesto lepše od Jabuka u Šlafroku.
Za mene je to desert zbog kojeg gubim kontrolu....
Mm..baš je zdrav i ne čudi me što su nam bake bile tako vitke.

Sladoled, palačinke ili neki brzi i fini desert je nešto što često a ponekad i svakodnevno spremim.
Najviše na svetu volim Šne Nokle.
I barem su dva puta mesečno ukusni Gosti moje Kuhinje baš ti mekani beli oblačići.
Da ne bih osećala krivicu, moram spomenuti i ove divne Jabuke u Šlafroku, neizostavni deo mog detinjstva.
Jedan od dezerata koji se nikada ne zaboravlja, momenat bakine kuhinje koji vas prati kroz ceo život.


Dezertt


1. Palačinke iz rerne
2. Lagani krem od jagoda i vanile
3. Kazandibe-Turski desert od pirinčanog brašna
4. Tašci sa pekmezom
5. Koh od kajsija
6. Palmires
7. Kokos Flan
8. Flan od kestena
9. Kitnikez
10. Vanil krem od bresaka
11. Lagana voćna salata ili žele od višanja
12. Šne nokle
13. Meksički pirinač
14. Krem pirinač
15.Medaljoni od bundeva
16. Punjene jabuke
17.Gužvanci sa cimetom i šećerom
18.Cream Brulee-Krem Bril
19.Pečene jabuke sa medom
20.Knedle sa Makom
21.Krambl sa voćem
22. Palačinke od heljdinog brašna
23.Lažni kompot od ananasa-tikvice
24.Špric Krofne











Sladoled

"Istorija sladoleda temelji se na različitim pričama, ipak dve su najučestalije. Prema prvoj, istorija sladoleda seže čak do 3000 god p.n.e kada su Kinezi poznavali recepturu koja je preteča današnjem sladoledu. Ova poslastica, najpre se pripremala u obliku ledenog napitka načinjenog od voćnih sokova i snega, tek kasnije se dodavalo i mleko.
U srednjem veku, povratkom Marca Pola iz Kine, 1295. godine sladoled se pojavljuje i u Italiji. Zahvaljujući Polovim receptima, ove poslastice su u Italiji doživele veliki uspeh. U 17. veku sladoled se proširio po celoj Evropi, te je postao luksuzni proizvod namenjen kraljevskim dvorima. Najznačajnija u istoriji sladoleda smatra se ipak 1851. godina, kada je Jacob Fussel osnovao fabriku za industrijsku proizvodnju sladoleda u Baltimoru i mogao proizvoditi sladoled u većim količinama. To nije nažalost bilo dovoljno jer je trebalo izumeti aparat za zamrzavanje i čuvanje sladoleda koju je trebala imati svaka trgovina, a koji je pronadjen tek 75 godina posle, tj. 1926. god. Tek krajem 19. veka proizvodnja sladoleda doživljava ekspanziju, kao posledica razvoja rashladne industrije." (izvor)




Palačinke

Palačinke su poslastica za koju kažu da je najstariji oblik hleba. Okrugle su i mogu biti debele ili tanke, prave se od smese umešene od brašna, vode, mleka i jaja.



Filuju se raznoraznim nadevom, najčešće slatkim
ali ne retko i slanim.





Voće u mojoj kuhinji
Uvek sveže i sezonsko, do sada ni jednom nisam kupila paradajz u januaru ili groždje u aprilu....
Recepti sa jagodama


4 коментара:

  1. Pratim vas rad, sladodled od maka je fantastican!Hvala na trudu i nesebicnom deljenju recepata!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala vam od srca, na sladoled od maka sam posebno ponosna...on mi je jedan od omiljenih!!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман10. март 2013. 08:29

    Palacinke od kafe su fenomenalne!Svaka cast!

    ОдговориИзбриши