субота, 18. март 2017.

Lenja Pita sa makom

Nekada je najbolji i najčešći kolač upravo bila Lenja pita. Sa jabukama, najčešće.
Danas je takođe nezamenjiva.
I uopšte sam taj spoj prhkog testa sa bogatim filom i mirisom vanile je onaj deo detinjstva koji smo svi mi imali.Ponekad su bake u  nju dodavali i malo cimeta tek tek da zamiriše.

Ali mak...mak zauzima posebno mesto u vojvođanskim srcima.
Pa zato ima i svoje počasno mesto u svakom kolaču i piti.
Slobodno isprobajte..sa bogatim filom i mirisom limuna.
 Za koricu Vam je potrebno:
200g margarina ili putera
150g šećera
1dcl kisele pavlake
2 žumanceta
3 kašike ulja

Od sastojaka za testo umesite glatko testo.
Šta znači glatko testo?
Tetso ne sme da bude tvrdo i da se rasipa.
a ne sme ni da bude meko da se lepi za prste.
Tetso podelite u dva dela i uvijte u alu foliju

Za fil je potrebno :
5dcl mleka
180g šećera
150g griza
1 vanil šećer
2 belanceta
250g mlevenog maka
Priprema fila:
U mleko sa šećerom kada provri ukuvati griz, dodati mak i dobro sjeidniti.
Od dva belanca umutiti šne i dodati u smesu.
Pleh nauljiti i  prvo od doe dodati i rastegnuti koru-tetso.
Staviti fil, a od gore drugu koru.
Možda bi vam bilo lakše da gornju koru rastegnete na pek papiru.
Pečete na 200C dok ne porumeni.



Нема коментара:

Постави коментар