недеља, 4. октобар 2015.

Fokača sa kozijim sirom, origanom i maslinovim uljem

Kada kažem fokača, onda znate da je zasigurno nešto jako dobroi uksuno.
Pre 10-tak godina sam otkrila prvi recept i napravila moju prvu fokaču.
Moja majka-baka mi je tada samo kratko prokomentarisla da je to u "stvari pogača s zejtinom"
Pa jeste, ali da bi ste dobili ukusnu meku i rupičastu fokaču morate koristiti i prave sastojke.
Od ulja naravno uvek Maslinovo ulje-olitalia
Brašno tip 500
morska so 
i pravi domaći koziji isr.

Potrebno je:
300g brašna
1 kašikica soli
250ml voge
pola kesice kvasca
1 kašika origana
krupna morska so
200g kozijeg sira -podlivanog
70ml Olitalia maslinovog ulja
papir za pečenje

Priprema:
kvasac rastopiti sa 100ml mlake vode, ja uvek stavim malo i secera.
Brašno prosejati, dodati so.
Kad kvasac zapeni dodati ga u brašno, pa potom ostatak vode, maslinovo ulje i origano.
Zamesiti testo.
Biće meko i lepljivo-ali tako treba.
Prekriti krpom i ostaviti da se udvostruci.
Kada se testo poduplalo, podelila sam ga pažljivo na dva dela.
Potom sa m rukama jedan deo rastanjila premazala sa kozijim sirom.
Rastanjila sam i drugi deo i prebacila preko prvog.
Spojila dobro.
od gore premazala maslinovim uljem od gore posula krupnu morsku so i lagano izbola varjačom-donjim delom.
Stavila sma na pek papir i pekla na 200c dok nije porumenelo.

Osnovno testo za pizzu
Nedavno sam sticajem okolnosti pročitala reept jedne naše da je tako nazovem poznate blogerke.koliko možemo biti poznati jeli i težiti tome, za testo za pizzu.
Iskreno nikad nikog ne komentarišem, ali sad sam morala ovo da napišem u post, jer je testo bilo napravljeno sa mlekom i plus to objavljivan i reklamiran recept na sve strane.
Neznam možda grešim ali koliko sma ja čitala i raspitivala se i tražila informacije za testo za pizzu sa mlekom je prava glupost.
Zato sam došla na ideju da vam napišem kada već pišem o testu i maslinovom ulju recept za testo -podlogu za pizzu

Potrebno je za pizzu-srednje veličine:
300g brašna
pola kocke kvasca
100ml ,maslinovog ulja-olitalia
120ml vode
kašikica soli
Priprema:
U mlaku vodu rastopiti kvasac, klada zapeni pomešati sa uljem i soli.
Dodati u brašno i zamesiti testo.koje će biti malo tvrdje ali će te ga vi pokriti i ostaviti da odstoji kako bi se udvostručilo.
potom tetso ne premesim ,nego ga rukom rastanjim na željenu veličinu.
Od gore po želji stavljam sastojke.
Konkretno na ovoj sa slike:
pršuta, sir-koziji i kačkavalj
origano
paradjaz
Uz dobro maslinovo ulje i bez mleka napravite i vi vašu domaću podlogu za pizzu.Enjoy!!


 Fokača sa maslinama i origanom ili ti Pogača sa maslinama

Takođe cu sa Vama ovde da podelim recept za moju omiljenu fokaču sa origanom i maslinama i obavezno maslinovim uljem i krupnom morskom solju.


Za nju Vam je potrebno:
300g brašna-150 g belog brašna
150g mešavine za crni hleb ili integralnog ili heljdinog
pola kocke kvasca
1dcl Olitalija maslinovog ulja
1,5 dcl vode
kašikica soli
šeććer
origano
crne masline ili bilo koje druge
 Priprema:
pola kocke kvasca rastopiti sa malo šećera i 1dcl mlake vode.
Brašno i so prosejati pa kada kvasac zapeni dodati ga u brašno sa ostalom kolicinom vode i uljem i origanom.
zamesiti meko testo. Ako bude previše meko i lepljivo ne brinite tako treba.
Prekriti testo sa čistom kuhinjskom krpom da naraste i kada  se udvostruči ne treba ga premešavati nego lagano rastanjiti u krug.
Poredjati masline od gore, preliti sa par kapi maslinovog ulja i posuti morskom solju.
Peći na 200C.

1 коментар:

  1. Можете ли ми, молим Вас, рећи шта је то тачно подливан сир?
    Кад смо ишли код баке у Суботицу, уживали смо у њему, одатле га понекад доносили кући...

    Али сад кад више не идемо тамо, ужелела сам га се, али у Београду нико не зна на шта мислим, а ја га знам само као "подливени" сир - можда га овде и има, али се зове другачије па продавци и ја не можемо да се разумемо.

    Ако бих знала шта је он тачно, у чему је "цака", могла бих да им објасним и, можда, најзад нађем то што годинама тражим.

    ОдговориИзбриши